Tot ce trebuie să știi cu privire la depozitarea alcoolului
Băuturile alcoolice pe care le preparăm cu atât de multă migală și atenție la detalii merită să fie păstrate în locuri propice, în care calitățile lor nu își vor pierde din beneficii. De îndată ce a fost finalizat procesul de distilare, iar gustul și aroma au început să fie la fel de puternice cum ni le-am imaginat, este cazul să ne gândim care va fi locul în care le vom depozita. Spre exemplu țuica, fiind o băutură tare, necesită condiții speciale de păstrare, astfel încât gustul, aroma și mirosul acesteia să nu să fie alterate.
Care este utilitatea procesului de păstrare a alcoolului?
Indiferent de tipul de băutură pe care urmează să îl depozitezi, fie ea horincă, rachiu, cidru sau țuică, acesta urmează un anumit proces de păstrare care îi aduce numeroase beneficii. Astfel, procesul de învechire sau maturare conduce la obținerea evaporării, ceea ce înseamnă că an de an, pe parcursul acestui proces, se pierde un conținut între 0,5% și 2%. Cu toate acestea, cu cât un anumit sortiment este mai vârstnic, cu atât valoarea sa este mai ridicată, iar calitatea mai bună.
În ceea ce privește procesul de maturare, acesta se derulează cu ajutorul unor butoaie de lemn, în interiorul cărora se produce respirația și se realizează pierderile.
Care este perioada de păstrare la maturat a alcoolului?
Elementele care influențează în mod direct durata de maturare a alcoolului, respectiv a țuicii, sunt raportate la gust, aromă, culoare și tărie. Acest proces se realizează doar în butoaie, întrucât maturarea nu are loc în sticle, ci doar îmbutelierea.
În ceea ce privește păstrarea țuicii în mod corespunzător, regulile de bază sunt:
- Folosirea unui recipient închis ermetic – pentru că procesul de evaporare nu poate fi întotdeauna oprit, este esențial ca depozitarea alcoolului și, implicit, a țuicii, să se realizeze utilizând un recipient închis ermetic. Acest lucru va împiedica pierderea din tărie a băuturii. Mai mult decât atât, ea poate deveni mai slabă atunci când alcoolul etilic absoarbe umezeala din aer;
- Evitarea utilizării butoaielor noi din lemn de dud – nu se recomandă ca aceste tipuri de butoaie să fie utilizate în primii doi ani, întrucât pe parcursul acestei perioade se formează o peliculă care obstrucționează pierderea lichidului.
Cum se depozitează corect țuica?
Încă de la început, se recomandă ca țuica să fie depozitată în butoaie de lemn de esență nobilă. Vorbim aici fie de dud, salcâm sau stejar, iar ele nu trebuie să fie neapărat noi. De altfel, scândura din inimă de stejar este cea mai valoroasă, întrucât aceasta oferă țuicii o nuanță aurie și o textură mai densă.
- Țuica pierde cam 5% în perioada de maturare – așa cum am menționat mai sus, lemnul absoarbe apa din rachiu pe toată această perioadă. Drept rezultat, substanța devine mai „tare”, luând din aroma deosebită a lemnului și folosind-o pentru a obține acea culoare aurie. Tocmai din acest motiv, specialiștii recomandă ca țuica să fie păstrată în recipiente de lemn pe o perioadă de cel puțin un an, ulterior depozitându-se în recipiente de sticlă închisă la culoare, cu dop de plută;
- Țuica devine mult mai calitativă atunci când este păstrată mai mult timp în butoaie de lemn – la fel ca în cazul oricăror altor băuturi alcoolice, țuica este mai valoroasă atunci când are o vârstă mai înaintată. Tocmai de aceea, calitatea superioară este dată de perioada în care țuica a fost păstrată în butoaie de lemn. Cele mai valoroase astfel de substanțe sunt cele care au fost păstrate mai mult de 10 ani în butoaie de lemn, valoarea lor fiind cu până la 10 ori mai mare în comparație cu cea a rachiului crud;
- Țuica este cel mai bine apreciată atunci când este consumată cu familia sau cu prietenii – gustul greu de confundat al țuicii este extrem de plăcut atunci când aceasta este consumată alături de cei dragi. Tocmai de aceea, se recomandă ca transferul din butoaie de lemn în sticlă să se realizeze în apropierea perioadei în care țuica va fi consumată, astfel încât gustul să nu difere și să nu își piardă din savoare.
Întregul proces de depozitare a alcoolului și, respectiv, a țuicii în butoaie și recipiente speciale joacă un rol esențial în asigurarea calității acesteia. Atunci când vine vorba despre păstrarea țuicii în recipiente de sticlă, se redcomandă ca închiderea acestora să se realizeze ermetic, astfel încât oxigenul să nu aibă posibilitatea de a intra în sticlă. Doar așa te vei putea bucura de o savoare intensă a țuicii, în special atunci când aceasta este preparată chiar de tine.
Sursa foto: Freepik - Freepik.com