Cum facem conserve naturale acasă?
Dulceață, gem, magiun, zacuscă, gogoșari și multe alte opțiuni minunate și pline de savoare. O simfonie de gusturi care mai de care, toate preparate chiar în inima casei fiecărei gospodine. Prepararea alimentelor acasă oferă numeroase avantaje, printre care se numără desigur cunoștințele legate de ceea ce conține fiecare produs, care este procesul concret prin care acesta a trecut pentru a ajunge la versiunea sa finală și calitatea fiecărui element pe care îl conține.
Atunci când optați pentru facerea mâncării cu propriile mâini, sunteți în deplin control de la început și până la final. Însă pentru a putea face toate aceste lucruri minunate, este necesar să aveți la îndemână toate informațiile utile.
Dacă până acum am povestit despre legume și fructe la borcan, ce se regăsesc sub diferite forme în bucătării fericite de peste tot, acum o să ne întoarcem puțin atenția către conservele naturale de casă, de carne! Așa că dacă încă vă gândiți ce să faceți cu carnea aceea extra din congelator, noi avem câteva sugestii.
Ca la fiecare proces de acest fel, este important să selectați borcanele de mărimea potrivită, dar și capacele ce le vor însoți. Ele decid calitatea și păstrarea corespunzătoare a produselor, acestea trebuind să închidă ermetic gura borcanului și să creeze un vid. Nu recomandăm refolosirea capacelor, deoarece compusul de etanșare se indentează încă de la prima utilizare, prevenind astfel o etanșare corectă pe viitor.
Pentru prepararea conservelor de casă, se pot folosi atât tipuri de pește cât și carne precum porcul, pentru păstrarea îndelungată a acestora. Atunci când vine vorba de pește de mare, în general este preferat și utilizat capelinul și macroul.
La carne sunt adăugate câteva ingrediente după plac și gust, precum uleiul de măsline sau cel vegetal, piper, sare și chiar și boabe de porumb. Carnea este tăiată inițial, condimentată și sărată, pentru a fi mai apoi gătită. Amestecați bine înainte de a trece la gătit. Dacă aveți carne ce conține mai multă grăsime, puteți să o folosiți pentru a oferi o aromă unică cărnii când aceasta se topește în timpul gătitului, urmând apoi să formeze un dop deasupra cărnii conservate. Lăsați mai apoi carnea să se săreze, aproximativ 20 de minute.
Între timp, puteți să pregătiți viitoare nouă casă a conservelor – borcanele. Începeți prin a le spăla cu atenție, uscându-le bine după. Tot ce vă rămâne de făcut este apoi să amestecați din nou carnea, pentru a o așeza apoi compact în borcane. Nu umpleți borcanele în totalitate, ci mai degrabă lăsați cam un 1 cm liber, deoarece în timpul procesului de clocotire carnea va ridica capacele.
Plasați borcanele într-o cratiță sau oală suficient de încăpătoare, acoperindu-le cu capace. Turnați apă rece în recipient, până când trei sferturi din înalțimea borcanelor este acoperită. Pentru următorul pas, este necesar un obiect mai greu, precum o farfurie specială, pentru a fi pusă peste suprafața borcanelor. Puneți un capac peste oala aleasă și lăsați apa din interiorul acesteia să atingă punctul de fierbere, pentru a reduce mai apoi focul până la minim. Acum, conservele trebuie să fie lăsate la fiert la foc mic, sub capac, timp de 5 ore.
Verificați periodic oala și conținutul de apă din aceasta, pentru a-l completa cu apă fierbinte. O dată pe oră ar trebui să fie suficient. Scoateți apoi pe rând borcanele cu conserve din apă și închideți-le ermetic. Asigurați-vă că procesul este realizat cu grijă, pentru a nu compromite calitatea produsului.
Tot ce vă rămâne acum de făcut este să le acoperiți pentru următoarele 12 ore pentru a le menține la o temperatură mai caldă. După încheierea acestei etape, le puteți pune într-un loc de păstrare special amenejat precum o cămară sau un beci.
Pentru a verifica dacă capacele sunt închise ermetic corect, pur și simplu întoarceți borcanele cu gura în jos și mișcați-le pentru a vedea dacă curge ceva din ele. Prin așezarea unui șervețel, a unei cârpi curate sau a unei hârtii înainte de a plasa borcanele, veți putea depista cu mult mai multă ușurință orice iregularități sau scurgeri.
Acum puteți savura cele mai delicioase conserve de carne, create chiar acasă la voi. Abia așteptăm să auzim despre toate rețetele delicioase pe care le-ați testat!
Sursa foto: Atlascompany - Freepik.com