Paște, vin, familie, armonie
Aducând împreună familii de pretutindeni și emoții cât încape, sărbătoarea de Paște ne reunește și ne întregește, fie că este preț de doar câteva zile. Studenți nerăbdători își îndreaptă pașii repezi spre gară, bunicile parcă nu mai izbutesc în a termina pregătirile pentru masa bogată ce urmează, iar cămara așteaptă cu veselie să fie de folos.
Marcând începutul oficial al anului liturgic, noaptea de Paște este un prilej unic pentru a celebra biruința luminii în fața răului și pentru a petrece timp alături de cei cu adevărat importanți - familia și cei dragi. La finalizarea postului de 40 de zile crunte și nu foarte îngăduitoare, răsplata unei mese copioase și aburinde este acea hrană pentru suflet (dar cu siguranță și stomac) ce ne amintește de micile bucurii ale vieții.
Puternic înrădăcinat în cultura și tradițiile noastre, vinul este unul din elementele de nelipsit de pe masa românească, fie că vorbim de botez, nuntă sau chiar masa de Paște alături de familie. Împletind sute de anii de istorie și marcând o multitudine de evenimente de neuitat din viața românilor, această licoare are abilitatea magică de a îmbogăți și eleva aromele și atmosfera bună.
Simbolul sângelui Mântuitorului, fiind acompaniat de clasicele ouă roșii, pasca aceea bună după rețeta bunicii și carnea de miel, vinul reprezintă atât un simbol în religia și cultura românească, cât și o componentă a antichității. Însoțind mesele de Paște an de an și bucate cu bucate, atenția la proprietăți și mai ales calitatea acestuia ar trebui să devină prioritate, pentru a oferi o experiență cât mai plăcută și memorabilă pentru toată familia.
Atunci când masa e încărcată cu fel de fel de cozonaci aromați, drob, fripturi, salată boeuf și alte delicii care mai de care mai tentante, băutura asociată cu fiecare dintre acestea trebuie să fie potrivită gusturilor ce ne dansează pe cerul gurii. Astfel, carnea roșie merge perfect combinată cu un vin sec, ce poate fi adăugat de asemenea și la alte preparate mai grase. Iar pentru că vinul roșu va fi cu siguranță acompaniamentul de nelipsit a sărbătorilor pascale, este bine de ținut cont de faptul că și deserturile pe bază de ciocolată se armonizează perfect cu această băutură.
Țineți cont de sfaturile specialiștilor atunci când vine vorba despre aromele ce sunt evidențiate de alegerea vinului corect atunci când pregătiți masa de Paște și nu uitați să vă păstrați sufletul deschis pentru toată căldura familiei ce vine din nou acasă. Pentru că tradițiile ne leagă și ne amintesc de cine suntem, pentru că este mereu important să ne facem timp pentru cei dragi.
Un Paște Fericit și plin de armonie, bucurie și bucate fel de fel!
Sursă foto: Atlascompany - Freepik.com