Tot ce trebuie să știi despre depozitarea vinului și a țuicii în sticle
De mai bine de zeci de ani, atât vinul, cât și țuica au fost savurate și preferate de regi și împărați, acestea fiind băuturile cel mai des utilizate în timpul momentelor culminante. Pentru a ne putea bucura de aromele autentice, secretul stă în păstrarea și depozitarea băuturilor în mod corespunzător.
Dat fiind faptul că sunt băuturi vii, care pot să-și schimbe oricând gustul, savoarea și aroma, stă în responsabilitatea noastră să le oferim gradul de atenție necesar, astfel încât să ne putem bucura de ele. Acest lucru este cu atât mai important cu cât apreciezi mai mult vinul și țuica, preferând ca băutura ta să nu-și piardă din personalitate.
Aspecte principale privind depozitarea corectă a vinului în condiții optime
La fel ca orice altă băutură alcoolică, vinul și țuica se pot degrada și își pot pierde din beneficii în cazul în care sunt depozitate într-un loc cu temperaturi extreme. În această categorie nefavorabilă intră și lumina, alături de un nivel inoportun de umiditate sau chiar de vibrații.
- Temperatura optimă de păstrare a vinului – potrivit specialiștilor, este recomandat ca vinul să fie păstrat undeva între 7 și 18 grade Celsius. Temperaturile inferioare sunt recomandate vinurilor albe și rose, iar cele superioare vinurilor roșii. O temperatură inoportună este cea care scade sub 3 grade și depășește 21 grade Celsius, moment în care vinul nu este depozitat în condiții optime, iar aroma începe să se degradeze;
- Nivelul optim de lumină pentru păstrarea corectă a vinului – toate tipurile sau soiurile de vin sunt afectate, în mare măsură, de o lumină puternică. De altfel, depozitarea lor nu se face în aer liber, întrucât temperatura nu poate să rămână constantă, iar mediul dispune de prea multă cantitate de lumină. Indiferent de tipul de vin, acesta nu beneficiază prin prea mult soare. Tocmai din acest motiv, se recomandă ca vinurile să fie depozitate în locuri întunecoase, precum pivnițele și crame;
- Nivelul optim de umiditate – atunci când vorbim despre vinuri, umiditatea joacă un rol esențial. Potrivit oenologilor, nivelul optim de umiditate este situat între 50 și 80%;
- Existența vibrațiilor – la rândul lor, vibrațiile pot afecta în mod negativ culoarea și gustul vinului. Acest lucru se datorează faptului că în interiorul băuturii se află sedimente care au rolul de a se decanta și care, ulterior, pot să schimbe aroma și textura. Din acest motiv, se recomandă ca vinul să fie păstrat în locuri mai puțin frecventate;
- Păstrarea sticlelor de vin – o regulă de bază în depozitarea sticlelor de vin este păstrarea lor în poziție orizontală. Acest lucru se datorează faptului că dopurile de sticlă sunt realizate din plută, ceea ce înseamnă că se pot usca. Fiind păstrate în poziție orizontală, lichidul din interior poate să atingă dopul și să-l păstreze umed.
Aspecte principale privind depozitarea corectă a țuicii în condiții optime
Pentru a putea obține acea nuanță perfect aurie, țuica trebuie depozitată în mod corespunzător, astfel încât rezultatul să nu fie alterat. Regulile comune pe care este indicat să le urmezi sunt:
- Depozitarea în recipiente din sticlă – se face doar după ce țuica a fost păstrată în butoaie din lemn, cum sunt cele de dud, de stejar sau de salcâm. Întreg acest proces se realizează la o perioadă de cel puțin un an din momentul în care țuica a fost depozitată în recipientele din lemn și doar atunci când recipiente din sticlă sunt închise cu un dop din plută în mod ermetic;
- Nivelul pierderilor – pe toată perioada de maturare, țuica va pierde cam 5% din cantitate, datorită faptului că lemnul ajunge să absoarbă apa din substanță. Cu toate acestea, rezultatul este unul benefic, întrucât țuica devine mai „tare”;
- Perioada de depozitare a țuicii în butoaie de lemn – potrivit specialiștilor, calitatea țuicii este superioară atunci când aceasta este păstrată o perioadă lungă de timp în butoaie de lemn, de cel puțin 10 ani. Acest lucru se explică prin faptul că inclusiv valoarea de piață este considerabil mai mare, precum și nuanța care capătă o culoare aurie, alături de un gust extrem de pregnant.
Depozitarea corectă a substanțelor alcoolice pe care le producem chiar la noi acasă joacă un rol esențial în obținerea unei arome perfecte. Având la îndemână etapele care trebuie urmate, ai la dispoziție posibilitatea de a obține întocmai gustul potrivit, precum și aspectul dorit. Cu puțin timp și efort, te vei putea bucura de toate aceste avantaje, precum și de nenumăratele calități ale băuturilor alcoolice în raport cu organismul uman!
Sursa foto: Kamranaydinov - Freepik.com