Borcane, sticle, capace, dopuri si accesorii vinificatie - import si distributie

Recomandari pentru utilizatorii dopurilor din pluta

Alegerea dopurilor de pluta se face in primul rand in functie de tipul sticlei care se va folosi, tipul de vin si durata de pastrare a acestuia, cat si de tratamentele aplicate dopurilor. Dopul de pluta trebuie sa adere foarte bine la gatul sticlei pentru a evita schimburile de gaz-lichid nefaste pentru calitatea vinului.

Dupa alegerea dopului de pluta, utilizatorul trebuie sa respecte conditiile de depozitare optime ale acestora si sa fie atent la igiena spatiului de depozitare, respectiv sa contoleze strict procesul de imbuteliere a vinurilor. Astfel,
  • spatiul de depozitare al dopurilor din pluta trebuie sa fie curat si bine aerisit, ferit de orice mirosuri.
  • este importanta evitarea contactului dopurilor de pluta cu solul.
  • temperatura spatiului de depozitare trebuie sa fie intre 15-20°C, deoarece in caz contrar se poate deterioara structura dopului din pluta: uscarea acestuia in cazul caldurii excesive, respectiv intărirea dopului in cazul temperaturilor prea scazute.
  • umiditatea spatiului de depozitare trebuie sa fie intre 50-70%. Nerespecarea acestor valori de umiditate poate duce a aparitia mucegaiului si a florei bacteriene.
Pe parcursul procesului de imbuteliere a vinului trebuie sa se tină seama de urmatoarele aspecte importante:
  • compresia dopului de pluta sa nu depaseasca 15.5 mm in diametru,
  • supletea dopului de pluta trebuie sa permita acestuia sa se contracteze fara a suferi modificari,
  • introducerea dopului trebuie sa se faca cat mai repede pentru evitarea plierii extremitatii inferioare. Pentru asta se recomanda folosirea unui dopuitor. CLICK AICI pentru a vedea dopuitoarele din sortimentatia noastra!
  • elasticitatea dopului de pluta care trebuie sa determine o aderenta ridicata a dopului la sticla,
  • compresia exercitata de instalatiile de imbuteliat, care trebuie reglata in functie de diametru. In cazul unei reglari defectuoase apare riscul ruperii sau faramitarii dopul de pluta, ceea ce duce la o slaba etanseizare si prezenta prafului de pluta in vin.
  • la imbutelierea vinului trebuie sa se asigure mentinerea unui spatiu de 15mm intre vin si dop, cu scopul de a permite o compensare a volumului in cazul variatiilor de temperatura. Daca in timpul imbutelierii vinului gatul sticlei este umed, exista riscul alunecarii dopului, ceeace poate provoca formarea de pliuri si dezvoltarea microorganismelor.
  • la finalul procesului imbutelierii vinului se recomanda pastrarea sticlelor in picioare pt. o perioada de cel putin 24 de ore, astfel incat dopul de pluta sa poata reveni la forma sa initiala.